Strona 17 z 17

Re: Grill

: wtorek, 24 wrz 2019, 13:12
autor: RAFALSKI
Piękna maszyna tylko dlaczego tacka ociekowa jest tuż pod rusztem? :shock: Powinna być jak najniżej aby tłuszcz który skapnął nie smażył się jak na patelni.

Re: Grill

: wtorek, 24 wrz 2019, 18:29
autor: cyran'o
Bo ona (tacka) jest montowana razem z rusztem i spina się je razem takimi klipsami.Poprawia to sztywność i zapewne pozwala zaoszczędzić materiału.To najlepszy grill jaki spotkałem i sam taki użytkuje. Wadą są nie trwałe mocowania nóżek .

Re: Grill

: wtorek, 24 wrz 2019, 19:10
autor: mannt
Tak, tacka razem z rusztem, nie wiem czy to dobry pomysł ale tak to wymyślili. Zobaczymy ile posłuży... jak się popsuje to będziem testować inny.

Re: Grill

: poniedziałek, 13 kwie 2020, 23:08
autor: Miron EZD
Odświeżę trochę wątek grillowy.
Jakiś czas temu nabyłem od naszego kolegi klubowego (Naal) grill gazowy, który poddałem małej renowacji.
Z racji tego, że czas był zimowy nie było okazji w pełni go przetestować.
Aż do wczoraj, kiedy to pierwsza kiełbasa wylądowała na rusztach. :lol:

20200412_171739.jpg

Jeśli chodzi o samo pieczenie kiełbaski, według mnie rewelacja, szybko, bez rozpalania, bez dymu.
Zauważyłem, a właściwie wyczułem jeden niepokojący mnie szczegół, mianowicie zapach gazu, czasami dość intensywny.
Dlatego mam pytanie do kolegów, którzy używają tego typu sprzęt, czy taki zapach także towarzyszy im w czasie grillowania.
Uprzedzę pytania, połączenia są szczelne, sprawdzałem pianką do wykrywania nieszczelności, reduktor nowy 50 mbar, wąż nowy.
Płomień na palniku jest równy, ze wszystkich otworów i według mnie właściwego koloru.

20200118_142401.jpg

Być może jestem przewrażliwiony na zapach gazu, być może jakość gazu pozostawia wiele do życzenia, lub jest inna przyczyna
tego że gaz jest wyczuwalny.
Proszę o Wasze opinie i spostrzeżenia na ten temat.
Jeszcze jedno, jak widać na pierwszym zdjęciu, niestety nie ma półeczki na ociekający tłuszcz, nie było jej w komplecie.
Być może ktoś ma na zbyciu oryginalny element. Chętnie kupię.

Re: Grill

: wtorek, 14 kwie 2020, 00:46
autor: RAFALSKI
Mam dwa grille, żaden z nich nie śmierdzi gazem podczas pracy. To znaczy jakiś tam zapaszek jest ale nie nazwałbym tego zapachem ulatniającego się gazu. Jeśli wszystko jest szczelne a palnik pali się na całej długości to nie przejmowałbym się tym. Jedna rzecz która przyszła mi jeszcze do głowy to czy dysza jest odpowiednia do zastosowanego reduktora.

Jak już jesteśmy w temacie to powiem Wam, że przeprosiłem się z moim pierwszym Cramerem. Od niego zacząłem przygodę z tego typu grillem w 2017 roku ale szybko zdradziłem go dla większego, tzw. "potrójnego" grilla niby jednakowej konstrukcji. Po czasie wiem, że był to błąd i choć udało mi się taki grill nabyć jako niemal nowy to szybko okazało się, że jakościowo nawet nie stał koło Cramera. Nie dość, że wiotki, siateczka promiennika momentalnie się przepaliła, palnik przestaje czasami palić na całej długości mimo poprawnego reduktora i drożności, ciągle wkurzająca źle wyprofilowana i zbyt płytko tłoczona taca ociekowa i wkurzające w przykręcaniu nóżki. Wróciłem do mniejszego Cramera lecz teraz już z właściwym reduktorem 50 i powiem Wam, że to jest to :)

Re: Grill

: niedziela, 19 kwie 2020, 22:57
autor: kubuś
Miron EZD pisze:Odświeżę trochę wątek grillowy.
Jakiś czas temu nabyłem od naszego kolegi klubowego (Naal) grill gazowy, który poddałem małej renowacji.
Z racji tego, że czas był zimowy nie było okazji w pełni go przetestować.
Aż do wczoraj, kiedy to pierwsza kiełbasa wylądowała na rusztach. :lol:


Co prawda pisałeś to jakiś czas temu (14-tego) ale mimo wszystko do dziś wyglądają na świeżutkie.
Mogę się poczęstować? ;) Liwko, Liwko to ja skocze po piwko :)