Prośba o weryfikację bezpieczniki
Prośba do kolegów bardziej elektrycznych niż ja, (czyli prawie każdy) nie mam pewności co do podłączenia bezpiecznika nadprądowego dwubiegunowego. Z zabezpieczeniem fazy i N.
Biorąc pod uwagę możliwość podłączenia wtyczki przedłużaczy odwrotnie i że przewód ochronny istnieje na kempingu.
Różnicówka 16A , nadprądowy 10A
Tam na górze fotki są oczywiście dwa oddzielne mostki.
Biorąc pod uwagę możliwość podłączenia wtyczki przedłużaczy odwrotnie i że przewód ochronny istnieje na kempingu.
Różnicówka 16A , nadprądowy 10A
Tam na górze fotki są oczywiście dwa oddzielne mostki.
Re: Prośba o weryfikacje bezpieczniki
Jest ok natomiast sprawdziłbym czy różnicówka zadziała przy odwrotnej polaryzacji. W ostateczności można ją wywalić.
- popiolekpolska
- Fanklubowicz
Re: Prośba o weryfikację bezpieczniki
Według rysunku na różnicówce zasilanie od dołu.
N126e 1983
N126n 1988 -ex
N132L 1984
N126n 1988 -ex
N132L 1984
popiolekpolska pisze:Wg. rysunku na różnicówce zasilanie od dołu.
Ja zawsze daję zasilanie z góry. W tym przypadku dajesz różnicówkę od prawej w skrzynce i łączysz ją z nadprądowymi przy pomocy grzebienia.
- popiolekpolska
- Fanklubowicz
Mnie w szkole uczyli że zasilanie dajesz po stronie pierścienia tj. od dołu, ale poczytałem, doszkoliłem się i już wiem że nie spotyka się już jednostronnego zasilania w różnicówkach.
N126e 1983
N126n 1988 -ex
N132L 1984
N126n 1988 -ex
N132L 1984
Dzięki za szybkie odpowiedzi.
Zauważyłem, że w internatach mimo takich samych schematów na różnicówkach ludzie podłączają zasilanie sobie uznaniowo od góry, z dołu. Mam wrażenie, że to bez różnicy jest? W środku znajduje się cewka przez którą prąd płynie indukując coś tam a czy prąd z tej czy z tamtej strony to bez różnicy dla cewki, chyba.
naal pisze:popiolekpolska pisze:Wg. rysunku na różnicówce zasilanie od dołu.
Ja zawsze daję zasilanie z góry. W tym przypadku dajesz różnicówkę od prawej w skrzynce i łączysz ją z nadprądowymi przy pomocy grzebienia.
Zauważyłem, że w internatach mimo takich samych schematów na różnicówkach ludzie podłączają zasilanie sobie uznaniowo od góry, z dołu. Mam wrażenie, że to bez różnicy jest? W środku znajduje się cewka przez którą prąd płynie indukując coś tam a czy prąd z tej czy z tamtej strony to bez różnicy dla cewki, chyba.
Jeszcze jedna prośba, może ktoś wie, czy różnicówka pójdzie z dymem jeżeli np. na kampingu będzie faza w miejscu neutralnego?
Mogę wykonać test w domu ale coś czuję, że będzie dym i szkoda mi 3 dych.
Mogę wykonać test w domu ale coś czuję, że będzie dym i szkoda mi 3 dych.
- popiolekpolska
- Fanklubowicz
Nigdy tego nie robiłem, ale nie powinno się nic stać. Nie możesz mieć zerowanych bolców.
N126e 1983
N126n 1988 -ex
N132L 1984
N126n 1988 -ex
N132L 1984
- kooba
- Administrator
- Kontaktowanie:
Ja bym różnicówkę odpuścił. W przyczepie to przerost formy nad treścią. Do tego wielka niewiadoma czy przy odwrotnym podłączeniu biegunów będzie działać prawidłowo na 100%. Niby prąd zmienny, ale...
Przed różnicówką możesz, za już tylko żyła ochrona. Moze być tak, że ochronny zrobisz przed różnicówką z zerowego. Tylko w przyczepie nie przejdzie bo nie wiesz gdzie camping da ci fazę, a gdzie zero.
popiolekpolska pisze:Nie możesz mieć zerowanych bolców.
Przed różnicówką możesz, za już tylko żyła ochrona. Moze być tak, że ochronny zrobisz przed różnicówką z zerowego. Tylko w przyczepie nie przejdzie bo nie wiesz gdzie camping da ci fazę, a gdzie zero.
Witam szanowne grono, robię przyczepę i mam dylemat z instalacją el. tzn w ogóle się na tym nie znam, prąd to dla mnie jakies gusła ale chcę wiedziec co zakupic, czyli jest gniazdo zewnętrzne i co dalej, jaki przewód, jakie zabezpieczenie? czytałem coś o wyłączniku typu S dwupolowym sprzężonym 10A, czy mógłby ktoś podlinkować coś przykładowego? please, będę bardzo wdzięczny.
kolejna N126n '88 trzeci rok zbieram się do remontu