Coś dla miłośników whisky
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
- robert
- Administrator
- Posty: 2976
- Rejestracja: poniedziałek, 24 maja 2010, 12:09
- Lokalizacja: Warszawa
Coś dla miłośników whisky
Witajcie
Dostałem dzisiaj whisky finiszowaną w beczkach po porto tj. Dewar's Portuguese Smooth
O tej i innych z serii finiszowanych można posłuchać poniżej:
https://www.youtube.com/watch?v=KLzAnbWU4vo
Dostałem dzisiaj whisky finiszowaną w beczkach po porto tj. Dewar's Portuguese Smooth
O tej i innych z serii finiszowanych można posłuchać poniżej:
https://www.youtube.com/watch?v=KLzAnbWU4vo
Re: Coś dla miłośników whisky
Ja tam prosty chłop jestem rowera się boję i miłośnikiem rudej na myszach nie jestem, ale ostatnio spijam tą i całkiem fajnie mi ona smakuje.
Jej twórca, a raczje właścicielem marki jest Conor McGregor czyli zawodnik MMA. Opinie użytkowników bardzo pochlebne. Aktualnie w Biedronce w świątecznej promocji za 69.99
Jej twórca, a raczje właścicielem marki jest Conor McGregor czyli zawodnik MMA. Opinie użytkowników bardzo pochlebne. Aktualnie w Biedronce w świątecznej promocji za 69.99
- mannt
- Fanklubowicz
- Posty: 1047
- Rejestracja: środa, 12 maja 2010, 18:48
- Lokalizacja: Kielce
- Kontaktowanie:
Re: Coś dla miłośników whisky
Cóż... ja lubię whisky ale z colą. Tak, wiem prawdziwy smakosz powie, że to profanacja. Niestety tylko w takiej postaci smakuje mi najbardziej ( a jaka? każda
). Ponoć zmienia się to z wiekiem i cola już nie jest potrzebna do szczęścia.
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
Re: Coś dla miłośników whisky
No to zdrówko ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
- mannt
- Fanklubowicz
- Posty: 1047
- Rejestracja: środa, 12 maja 2010, 18:48
- Lokalizacja: Kielce
- Kontaktowanie:
Re: Coś dla miłośników whisky
Na zdrowie! W moim przypadku picie whisky ma najmniej skutków ubocznych dnia następnego. Czyli nie boli tak głowa jak po innych trunkach.
Re: Coś dla miłośników whisky
Jak na moje to zależy od ilości, a nie od rodzaju, ale wiem, że sporo osob twierdzi podobnie jak ty. Niestety syndrom dnia następnego miałem po każdym alkoholu i zawsze dlatego że było go za dużo. W związku z tym, że kilka miesięcy temu bardzo mocno ograniczyłem spożycie wszelkich alkoholi to dzisiaj łep mnie traska po 2 szklaneczkach wczoraj wypitych. ![Crying or Very Sad :cry:](./images/smilies/icon_cry.gif)
![Crying or Very Sad :cry:](./images/smilies/icon_cry.gif)
- Miron EZD
- Fanklubowicz
- Posty: 2065
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 21:41
- Lokalizacja: Zduńska Wola
Re: Coś dla miłośników whisky
Najgorsze co wtedy się może przydarzyć to hałas przebiegającego po suficie pająka. ![Mad :x](./images/smilies/icon_mad.gif)
![Mad :x](./images/smilies/icon_mad.gif)
- robert
- Administrator
- Posty: 2976
- Rejestracja: poniedziałek, 24 maja 2010, 12:09
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Coś dla miłośników whisky
Dla zainteresowanych troszkę teorii...
Single malt, blended, pure itp
Polecam.
Miłego oglądania....
Single malt, blended, pure itp
Polecam.
Miłego oglądania....
- robert
- Administrator
- Posty: 2976
- Rejestracja: poniedziałek, 24 maja 2010, 12:09
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Coś dla miłośników whisky
Kontynuując wątek chciałbym Was zainteresować kolejną z serii Dewar's Smooth whisky finiszowaną w unikatowych, dębowych beczkach wyprodukowanych z dębu mizunara.
Tym razem Japanese Smooth
Sam dąb z których wykonywane są w/w beczki jest bardzo ciekawy. To bardzo interesujące drewno, choć niebywale trudne w przygotowaniu do produkcji beczek. Jak można wyczytać na tej stronie japoński dąb jest wyjątkowo trudnym do wykorzystania w produkcji beczek do starzenia whisky.
Ma on znacznie wyższą wilgotność niż inne rodzaje dębu, co znajduje nawet swoje odzwierciedlenie w jego nazwie: „Mizu-nara” można przetłumaczyć jako „dąb wodny”. To znacznie wydłuża fazę suszenia drewna, aby nadawał się on do produkcji beczek. Kolejnym wyzwaniem jest to, że dąb Mizunara nie ma prostego wzrostu i zazwyczaj rośnie poskręcany, co utrudnia stworzenie beczek z jego drewna. Dąb Mizunara potrzebuje ok. 200 lat wzrostu zanim będzie można wykorzystać go do produkcji beczek. Niektóre z większych destylarni mają dostęp do lasów, ale lokalne władze często zawieszają możliwość wycinki by pomóc lasom w odbudowie. Wreszcie, drewno Mizunara jest bardziej porowate niż inne rodzaje dębu, co sprawia, że beczki są podatne na przeciekanie. Japoński dąb ma również najniższe stężenie garbników i tanin z dostępnych do produkcji beczek rodzajów dębów, co zmniejsza prawdopodobieństwo zbyt dużego wpływu drewna na smak destylatu.
Pomimo wszystkich tych wyzwań, dąb Mizunara oddaje whisky ciekawy i charakterystyczny smak, który sprawia, że beczki z niego wykonane są jednymi z najdroższych i najbardziej pożądanych na rynku.
Whisky starzone w dębie Mizunara
Beczka z japońskiego dębu nadaje whisky wyrazisty, słodki i korzenny smak, w którym wyczuwalne są nuty drzewa sandałowego, kokosa i wanilii, a także japońskiego kadzidła Kara.
Dąb Mizunara oferuje złożoną gamę aromatów o słodko-pikantnym profilu smakowym, nieporównywalną z innymi gatunkami dębu. Na wczesnych etapach dojrzewania smak dębu jest bardzo intensywny, a przy dłuższym maturowaniu otwiera zupełnie nową paletę delikatniejszych aromatów.
Dziś dąb Mizunara jest niezwykle ceniony i postrzegany jako luksusowy, jeden z najrzadszych i najdroższych gatunków dębu na świecie. Jednym z największych promotorów japońskiego dębu jest koncern Suntory, używający go do najbardziej luksusowych wydań whisky blended i single malt. Suntory produkuje jedynie ok. 150-200 beczek z dębu Mizunara rocznie, a beczki z japońskiego dębu są bardzo trudne do nabycia nawet w Japonii. Dlatego też producenci whisky zazwyczaj używają beczek Mizunara jedynie do finiszowania swoich limitowanych, ekskluzywnych butelek.
Nie ukrywam, że bardzo interesuje mnie jej smak....
Tym razem Japanese Smooth
Sam dąb z których wykonywane są w/w beczki jest bardzo ciekawy. To bardzo interesujące drewno, choć niebywale trudne w przygotowaniu do produkcji beczek. Jak można wyczytać na tej stronie japoński dąb jest wyjątkowo trudnym do wykorzystania w produkcji beczek do starzenia whisky.
Ma on znacznie wyższą wilgotność niż inne rodzaje dębu, co znajduje nawet swoje odzwierciedlenie w jego nazwie: „Mizu-nara” można przetłumaczyć jako „dąb wodny”. To znacznie wydłuża fazę suszenia drewna, aby nadawał się on do produkcji beczek. Kolejnym wyzwaniem jest to, że dąb Mizunara nie ma prostego wzrostu i zazwyczaj rośnie poskręcany, co utrudnia stworzenie beczek z jego drewna. Dąb Mizunara potrzebuje ok. 200 lat wzrostu zanim będzie można wykorzystać go do produkcji beczek. Niektóre z większych destylarni mają dostęp do lasów, ale lokalne władze często zawieszają możliwość wycinki by pomóc lasom w odbudowie. Wreszcie, drewno Mizunara jest bardziej porowate niż inne rodzaje dębu, co sprawia, że beczki są podatne na przeciekanie. Japoński dąb ma również najniższe stężenie garbników i tanin z dostępnych do produkcji beczek rodzajów dębów, co zmniejsza prawdopodobieństwo zbyt dużego wpływu drewna na smak destylatu.
Pomimo wszystkich tych wyzwań, dąb Mizunara oddaje whisky ciekawy i charakterystyczny smak, który sprawia, że beczki z niego wykonane są jednymi z najdroższych i najbardziej pożądanych na rynku.
Whisky starzone w dębie Mizunara
Beczka z japońskiego dębu nadaje whisky wyrazisty, słodki i korzenny smak, w którym wyczuwalne są nuty drzewa sandałowego, kokosa i wanilii, a także japońskiego kadzidła Kara.
Dąb Mizunara oferuje złożoną gamę aromatów o słodko-pikantnym profilu smakowym, nieporównywalną z innymi gatunkami dębu. Na wczesnych etapach dojrzewania smak dębu jest bardzo intensywny, a przy dłuższym maturowaniu otwiera zupełnie nową paletę delikatniejszych aromatów.
Dziś dąb Mizunara jest niezwykle ceniony i postrzegany jako luksusowy, jeden z najrzadszych i najdroższych gatunków dębu na świecie. Jednym z największych promotorów japońskiego dębu jest koncern Suntory, używający go do najbardziej luksusowych wydań whisky blended i single malt. Suntory produkuje jedynie ok. 150-200 beczek z dębu Mizunara rocznie, a beczki z japońskiego dębu są bardzo trudne do nabycia nawet w Japonii. Dlatego też producenci whisky zazwyczaj używają beczek Mizunara jedynie do finiszowania swoich limitowanych, ekskluzywnych butelek.
Nie ukrywam, że bardzo interesuje mnie jej smak....
Re: Coś dla miłośników whisky
mannt pisze:Cóż.. ja lubię whisky ale z colą. tak, wiem prawdziwy smakosz powie, że to profanacja.
Nie Marcinie, to nie profanacja. Ja też wolę z jakimś mixerem. Ostatnio bardzo zasmakowała mi whisky bądź whiskey z sokiem pomarańczowym. Tak samo wprost rozsmakowałem się w whisky z colą i plasterkiem cytryny. Obowiązkowo z lodem. Zresztą, przywołany przez Roberta Tomasz Miler jasno mówi, że miksery to nic złego.
![Wink ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
OCZY
Team
Nie dla nas "All inclusive". Wolimy "nonexclusive".
kilometry/nocki w n126e
12311/93
![Shocked :shock:](./images/smilies/icon_eek.gif)
Nie dla nas "All inclusive". Wolimy "nonexclusive".
kilometry/nocki w n126e
12311/93
Re: Coś dla miłośników whisky
Każdy spożywa jak lubi i nikt nikogo nie będzie tu nawracał. Ja powiem tylko tyle, że jak piję jakieś Johny Walkery, Grant's czy inne Balantinesy to bez odrobiny coli nie przechodzi
. Nie jestem koneserem rudej na myszach i zawsze myślałem że tylko z cola ale tu i ówdzie posmakowałem i wychodzi na to, że jest parę fajnych whysky, które świetnie się pije z kostką lodu, ewentualnie odrobina gazowanej wody i mówię tu o specyfikach w granicach 70-100 za 0,7l. Mojego faworyta już pokazałem.
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Re: Coś dla miłośników whisky
Zgadza się.reflexes pisze:Każdy spożywa jak lubi i nikt nikogo nie będzie tu nawracał.
Muszę spróbować, bo nie znam.reflexes pisze:Mojego faworyta już pokazałem.
OCZY
Team
Nie dla nas "All inclusive". Wolimy "nonexclusive".
kilometry/nocki w n126e
12311/93
![Shocked :shock:](./images/smilies/icon_eek.gif)
Nie dla nas "All inclusive". Wolimy "nonexclusive".
kilometry/nocki w n126e
12311/93
- __ArroW__
- Fanklubowicz
- Posty: 1496
- Rejestracja: wtorek, 19 lip 2016, 19:48
- Lokalizacja: Stary Toruń CTR
Re: Coś dla miłośników whisky
Temat rumu można podrzucić pod ten temat
Moi faworyci to Captain Morgan Spiced Gold oraz Havana 7
Również jestem zwolennikiem psucia alkoholu colą i lodem![Wink ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Moi faworyci to Captain Morgan Spiced Gold oraz Havana 7
Również jestem zwolennikiem psucia alkoholu colą i lodem
![Wink ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
N126E + Volvo V50 2.0 136PS 2007r.
Remont zapiekanki - MaNdArYnA
2019 - 1311 km - 8 nocy
2017 - 530 km - 4 noce w Taborach - 2 noce w Pałacach![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Remont zapiekanki - MaNdArYnA
2019 - 1311 km - 8 nocy
2017 - 530 km - 4 noce w Taborach - 2 noce w Pałacach
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
-
- Fanklubowicz
- Posty: 340
- Rejestracja: czwartek, 1 kwie 2021, 10:33
- Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Re: Coś dla miłośników whisky
Ja tez lubie whisky z lodem i coca-colą... ale lubie też szampana z sokiem pomarańczowym i Metaxe ze Spritem. Polecam.
---------------------------------------
N126e 1986r.
T4 Atlantis 1999r.
W210 1998r.
Passat B5 2004r
Passat B4 1994r.
Ogar 205 1988r. (dwubiegowy)![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
N126e 1986r.
T4 Atlantis 1999r.
W210 1998r.
Passat B5 2004r
Passat B4 1994r.
Ogar 205 1988r. (dwubiegowy)
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
- robert
- Administrator
- Posty: 2976
- Rejestracja: poniedziałek, 24 maja 2010, 12:09
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Coś dla miłośników whisky
Walentynki i po Walentynkach.
A prezent od Małżonki pozostał - to po lewej, nie lampka
.
W weekend degustacja...
A prezent od Małżonki pozostał - to po lewej, nie lampka
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
W weekend degustacja...
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 25 gości