Truma vent wyloty powietrza

czyli meble, lodówki, ogrzewanie, zlewozmywaki, kuchenki ...
Awatar użytkownika
tomcat
Moderator
Moderator

Re: Truma vent wyloty powietrza

Postautor: tomcat » poniedziałek, 9 gru 2024, 21:25

tantalos pisze:... zastanawiam się nad wypuszczeniem pod oknem wylotów z trumaventa...

Też o tym myślałem ale z uwagi na brak znalezienia rozwiązania odpuściłem :roll:
Murano pisze:Jak dobrze pamiętam to [Cichosz] robił jakieś nawiewy pod przednim oknem.

Przy okazji muszę podpytać.

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » wtorek, 10 gru 2024, 07:34

tomcat pisze:
tantalos pisze:... zastanawiam się nad wypuszczeniem pod oknem wylotów z trumaventa...

Też o tym myślałem ale z uwagi na brak znalezienia rozwiązania odpuściłem :roll:

W zachodnich przyczepach jest tak, że w koło materaca jest szczelina, a w bakistach podziurkowana rura od venta. Szczelina jest zrobiona w ten sposób, że do ściany są przykręcone około centymetrowe listewki a do nich dykta. Efekt jest bo po pierwsze człowiek nie dotyka bezpośrednio zewnętrznej ściany, która mimo zdecydowanie lepszej izolacji w zgniłkach też jest zimna, a po drugie, coś tam wieje ciepłym. Świadom jestem, że w niewiadóce ciężko to będzie zrealizować, ale o ile dobrze pamiętam, Raflaski ma w swoim wielorybie nawiew z wenta w boku szafy powyżej łóżka i podobno sprawdza się super więc może to jest rozwiązanie. Poszukajcie w jego remoncie.

Awatar użytkownika
tantalos
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: tantalos » wtorek, 10 gru 2024, 09:37

Listewki nie wchodzą w grę u mnie ponieważ duża środkowa część łóżka jest podnoszona aby był dostęp do bakisty wraz z całym materacem. Materac i pościel haczyłyby o te listewki przy opuszczaniu klapy. Też myślałem nad wylotem w szafie ale...
1 - z reguły na szafie zawsze coś wisi
2 - ciepłym powietrzem po nogach albo po gębie (zależy jaki jest teren) to też średnio
3 - ewidentnie "ciągnie" od ściany.
Na razie zrobię test i wyprowadzę w rogu rurę kanalizacyjną małej średnicy i poprowadzę pod parapetem. Nawiercę w niej dziury i zobaczę jaki jest efekt.

Awatar użytkownika
Murano
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Murano » wtorek, 10 gru 2024, 14:10

Jeszcze u kogoś...za diabła nie pamiętam u kogo widziałem po całej szerokości ściany przedniej prostokątne korytko do kabli nawiercane dość gęsto i podłączone do venta. Mniej więcej pod panelem okna i uchwytem na stół. Albo ponad tym uchwytem na panelu...? Jakoś tak ale podobno działało.

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » wtorek, 10 gru 2024, 14:32

U mnie w Dethlefssie była pod oknami z tyłu rura trumaventowa z dziurami zabudowana w kanale z płyty, w którym były kratki. Tylko to była taka o połowę albo lepiej węższa rura, a pod łóżkiem była redukcja średnicy ze standardowej rury.

Awatar użytkownika
tantalos
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: tantalos » środa, 11 gru 2024, 18:50

Napisałem PW do kolegi "Cichosz" ale cisza :mrgreen:
Tymczasem już modzę i pochwalę się późńiej...

Awatar użytkownika
tantalos
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: tantalos » czwartek, 12 gru 2024, 15:39

Po zastosowane rozwiązanie zapraszam do mojego wątku remontowego :
viewtopic.php?f=36&t=6407&p=200572#p200572

Wróć do „Wyposażenie wnętrza”