N126e zgnita rama okna, patent na dorobienie nowej?
N126e zgnita rama okna, patent na dorobienie nowej?
Witam, ostatnio zaniepokoiły mnie dość luźno chodzące mocowania podpórek okien otwieranych, i po zdjęciu uszczelki oczom ukazał sie kawałek gnijącego drewna - także rama okienna do wymiany.
Problem mam taki, że nie bardzo wiem jak dorobić nową, i na czym ją wkleić.
Fabryczna siedziała na jakimś kleju, który bardzo ciężko zeszlifować.
Najprościej było by kupić listewki i zrobić cienką jak fabryczna, wtedy odpada mi szlifowanie wypływek fabrycznego kleju, ale czy to dobre rozwiązanie?
Czy lepiej pomęczyć się i dać później grubszą ramę (w końcu jest wewnątrz sporo wolnego miejsca)?
Robić ją z kantówek, czy wyciąć z jednolitego kawałka?
Sklejka czy drewno?
Pytanie dalej, co myślicie żeby całkowicie wywalić te białe plastikowe nakładki wokół okna a dać powiedzmy drewno, a na to tapicerka, ma to sens?
Temat dość pilny, bo rozbebeszyłem przyczepkę na polu, a narazie mamy chwilę przyzwoitej pogody bez deszczu
Problem mam taki, że nie bardzo wiem jak dorobić nową, i na czym ją wkleić.
Fabryczna siedziała na jakimś kleju, który bardzo ciężko zeszlifować.
Najprościej było by kupić listewki i zrobić cienką jak fabryczna, wtedy odpada mi szlifowanie wypływek fabrycznego kleju, ale czy to dobre rozwiązanie?
Czy lepiej pomęczyć się i dać później grubszą ramę (w końcu jest wewnątrz sporo wolnego miejsca)?
Robić ją z kantówek, czy wyciąć z jednolitego kawałka?
Sklejka czy drewno?
Pytanie dalej, co myślicie żeby całkowicie wywalić te białe plastikowe nakładki wokół okna a dać powiedzmy drewno, a na to tapicerka, ma to sens?
Temat dość pilny, bo rozbebeszyłem przyczepkę na polu, a narazie mamy chwilę przyzwoitej pogody bez deszczu
- Zielony
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
Re: N126e zgnita rama okna, patent na dorobienie nowej?
U mnie czekają ramy zrobione z kantowek. Skręcone i sklejone ze sobą.
Co do tego kleju na laminacie, to zamiast szlifować polecam metodę młotka i dłuta. Poważnie!
Co do tego kleju na laminacie, to zamiast szlifować polecam metodę młotka i dłuta. Poważnie!
Ja zrobiłem ramkę z kantówek 2*3 z wyjątkiem tej najniższej pod uchwyty manewrowe bo tam dałem 3*4. Przykleilem to klejem mamut a z racji tego że musi przeschnąć że dwa dni a czasu nie było pomogłem sobie szybkowiążącą pianą montażową.
- robert
- Administrator
Ja zrobiłem inaczej.
Ramę zrobiłem z dwóch warstw sklejki 10 mm.
Szczegóły na fotkach
http://eth.pl/fotki/n132/remont/20_working_in_progress/slides/slide_20130419_005.jpg
Do klejenia użyłem
Szczegóły
http://app.com.pl/wps/portal/shop/product?productId=01050103/poliuretanowa-masa-klejaco-uszczelniajaca/
Ramę zrobiłem z dwóch warstw sklejki 10 mm.
Szczegóły na fotkach
http://eth.pl/fotki/n132/remont/20_working_in_progress/slides/slide_20130419_005.jpg
Do klejenia użyłem
Szczegóły
http://app.com.pl/wps/portal/shop/product?productId=01050103/poliuretanowa-masa-klejaco-uszczelniajaca/
2cm plus laminat i biały panel u mnie robi sie 3cm czy uszczelka ogarnnie?naal pisze:Ja zrobiłem ramkę z kantówek 2*3
N126D + Mazda 5 1.8 LPG
Dzięki za odpowiedzi;)
Wersja Roberta najbardziej mi odpowiada.
Planuje zrobić to podobnie, lecz z zastosowaniem sklejki 18mm w miejsce fabrycznych listewek, całość na tym specyfiku APP.
Robercie, długo to schnie?
Później zamiast tego białego ekranu na ściankę okienną dał bym płytę HDF w kolorze "drzewnym", przykręcić, na to uszczelki i montaż okien.
Jak "zamknę" budkę, to zaczynam budować meble od zera...
Wersja Roberta najbardziej mi odpowiada.
Planuje zrobić to podobnie, lecz z zastosowaniem sklejki 18mm w miejsce fabrycznych listewek, całość na tym specyfiku APP.
Robercie, długo to schnie?
Później zamiast tego białego ekranu na ściankę okienną dał bym płytę HDF w kolorze "drzewnym", przykręcić, na to uszczelki i montaż okien.
Jak "zamknę" budkę, to zaczynam budować meble od zera...
- robert
- Administrator
Zostawiłem do wyschnięcia przez noc.
Wystarczyło. ...
Wystarczyło. ...
Z racji problemów z dostępnością app u siebie na miejscu wkleilem ramy na sikaflex-ie. Fajnie się rozprowadza, szybko schnie, zostaje elastyczny, wiec nie powinno to pękać ani rozkładać się. Fabryczna uszczelka ogarnęła bez problemów sklejke 18mm, laminat zewnątrz, płytę hdf 3mm i klej. Wiec dobre 28mm wyszło.
- robert
- Administrator
Może jakieś fotki?
Postaram się coś wyczarować na dniach i uaktualnić wątek remontowy, bo nie było nawet kiedy się za to wziąć. A jest się czym chwalić
Odgrzewam temat, ale do czego jest potrzebny ten ekran, element od wewnątrz przyczepy z laminatu? Nie ukrywam, że u nas jest brzydki, ufajdany jakimiś klejami i strasznie pożółkły. Można darować sobie jego obecność i zabudować to np. Cienką płyta? Oczywiście zrobić tą ramę z kantówek i na to płyta osb?
BMW 330d Touring + N126e
Fiat 126 + N-250c
2019 - 6
2020 - 3
Fiat 126 + N-250c
2019 - 6
2020 - 3
-
- Fanklubowicz
Alice199, moje też były upaćkane, skrobałam te ekrany ręcznie, rozpuszczalnikami i nożykiem, przy okazji malowania przyczepy były również malowane i wyglądały fajnie świeżutko.
Nie wiem, czy są potrzebne, nam chyba nie przyszło po prostu do głowy, żeby się ich pozbyć
Nie wiem, czy są potrzebne, nam chyba nie przyszło po prostu do głowy, żeby się ich pozbyć
Florida_blue jest to jakieś rozwiązanie, tylko u nas malowanie dopiero na przyszły sezon... No i zagwozdka co tu z nimi zrobić na tenczas....jak już je przyklejeni, to ciężko będzie to zerwać za rok. Laminat kruchy, jeszcze coś popsuje...
BMW 330d Touring + N126e
Fiat 126 + N-250c
2019 - 6
2020 - 3
Fiat 126 + N-250c
2019 - 6
2020 - 3
-
- Fanklubowicz
A nie można tego pomalować jakaś farba teraz ? To i tak będzie wewnątrz. Może nadawała by się taka farba jak będziecie meble malować ? Tylko wystarczy oczyścić , odtłuscic i zmatowić.
Maskuje te wszystkie wzmocnienia czyli ramę okna i to miejsce, gdzie później zaczepia sie stół a z zewnątrz rączki manewrowe.
No i zawsze można przykleić tam rzep i montować moskitiere
Maskuje te wszystkie wzmocnienia czyli ramę okna i to miejsce, gdzie później zaczepia sie stół a z zewnątrz rączki manewrowe.
No i zawsze można przykleić tam rzep i montować moskitiere