Wyroby domowe

Piszcie o wszystkim nie związanym z Niewiadówkami i karawaningiem
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark

Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.

Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).

Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
Awatar użytkownika
RAFALSKI
Moderator
Moderator
Posty: 5544
Rejestracja: czwartek, 15 lip 2010, 16:27

Re: Wyroby domowe.

Postautor: RAFALSKI » sobota, 2 lut 2019, 13:33

misha22 pisze:Jak zobaczyłem, że pianka na wierzchu, myślę, zamieszam.

Nie powinieneś tego w ogóle mieszać bo niepotrzebnie napowietrzyłeś młode wino. To jest wskazane tylko w początkowej fazie fermentacji i wtedy można trochę pobujać nastawem, później już nie. Ja tego w ogóle nie robię.
Jak nastawiłeś w listopadzie to teraz jedyne co powinno się robić to regularnie zlewać znad osadu uważając by nie powstawała przy tym piana czyli właśnie żeby się nie napowietrzało. Osad będzie powstawał nawet jeśli robiłeś wino z samego soku (tak zrozumiałem) bo martwe drożdże opadają na dno. Trzeba się tego pozbywać na bieżąco bo ma spory i zły wpływ na smak.
misha22 pisze:wszystek moszcz

Moszczem nazywa się świeżo wyciśnięty sok z owoców. W momencie zaszczepienia staje się nastawem a u Ciebie na tym etapie jest już młode wino :)
misha22 pisze:zaczyna rurkę wypychać z szyjki... musiałem ulać.
Miał ktoś tak?

Po tym jak zamieszałeś to normalne byłoby powstanie delikatnej pianki i trochę częstsze bąblowanie z rurki przez jakiś czas (niezwiązane z fermentacją). Ale żeby wino aż tak zwiększyło objętość by trzeba ulać? Nie mam pojęcia dlaczego tak się stało i nie chciałbym krakać ale nie wróży to dobrze. Takie rzeczy dzieją się czasem gdy wino opanuje choroba i pojawiają się procesy gnilne a wraz z nimi ogromna produkcja CO2. Posmakuj to wino żeby sprzwdzić.

Awatar użytkownika
misha22
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 794
Rejestracja: niedziela, 6 mar 2016, 17:17
Lokalizacja: Srodkowe Mazowsze

Re: Wyroby domowe.

Postautor: misha22 » sobota, 2 lut 2019, 18:47

Już po akcji: zmobilizowałem się w 5 sek.
Sok w słoikach ktorego użyłem był w niektórych idealnie klarowny w innych troche gestawy, wiec tego osadu było pół balona.
Ostatnia czynnoscia było dosładzanie jakies 2 mc temu. wiec te drozdze dopiero zdobywały sprawność i warunki do namnazania sie zyskały dopiero teraz.
tak to jest jak się na oko proporcje robi.
wiec po mieszaniu zawartość dosłownie wybuchła dwutlenkiem..

mimo ze nie sezon, to tyle zajęć że zapomniałem zlewać znad osadu:)
ale jestem dobrej myśli
Dzieki
De Reu 1968, prawie jak zapiekanka
601 Limuzyna
1.9 SDI caddyilac

Awatar użytkownika
z1c00
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 1258
Rejestracja: środa, 6 kwie 2016, 21:49
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: z1c00 » czwartek, 14 lut 2019, 10:29

Ostatnio zainspirowany tematem suszonego mięska, postanowiłem samemu coś zrobić i jak na razie wygląda to całkiem obiecująco :)
Teraz pozostało tylko suszenie :)

Jak w smaku będzie ok to podam przepis :D

20190214_085630.jpg
Tabbert Sportiv 395/ Opel Insignia Sport Tourer

2020- 7 nocy 700km
2019-46nocy 1577km
2018-39 nocek 3963 km

Awatar użytkownika
desperos
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 622
Rejestracja: niedziela, 15 lut 2009, 15:44
Lokalizacja: Lublin

Re: Wyroby domowe.

Postautor: desperos » niedziela, 17 lut 2019, 08:30

Czas na uzupełnienie zapasów więc wczoraj z mojej "zmywarki" wyszły takie oto cudeńka ;)
20190216_204352.jpg
2021 rok 640 km i 7 nocek :)
2022 rok 4890 km i 35 nocek :)
2023 rok 3450 km i 38 nocek :)
2024 rok 1150 km i 7 nocek :)

Awatar użytkownika
RAFALSKI
Moderator
Moderator
Posty: 5544
Rejestracja: czwartek, 15 lip 2010, 16:27

Re: Wyroby domowe.

Postautor: RAFALSKI » poniedziałek, 18 lut 2019, 11:51

Piękne, aż ślinka cieknie :)

Awatar użytkownika
z1c00
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 1258
Rejestracja: środa, 6 kwie 2016, 21:49
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: z1c00 » czwartek, 21 lut 2019, 16:25

Schab
24h cukier, 24h sól+peklo(15g), 7 dni przyprawy i suszenie.
Skład:
Papryka wędzona, papryka ostra, majeranek, czosnek granulowany, cebula suszona, pieprz.

Takie cudo mi wyszło :) W smaku bardzo fajne aczkolwiek następnym razem mniej cukru i papryki wędzonej :D

schab.jpg
Tabbert Sportiv 395/ Opel Insignia Sport Tourer

2020- 7 nocy 700km
2019-46nocy 1577km
2018-39 nocek 3963 km

Awatar użytkownika
RAFALSKI
Moderator
Moderator
Posty: 5544
Rejestracja: czwartek, 15 lip 2010, 16:27

Re: Wyroby domowe.

Postautor: RAFALSKI » sobota, 23 lut 2019, 12:50

Ładnie wygląda :) W smaku jak Tomka wyrób czy wyszło inne?

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 10860
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » środa, 27 lut 2019, 16:29

A dzisiaj robimy palcówkę [emoji4]

Awatar użytkownika
z1c00
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 1258
Rejestracja: środa, 6 kwie 2016, 21:49
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: z1c00 » środa, 27 lut 2019, 17:02

RAFALSKI pisze:Ładnie wygląda :) W smaku jak Tomka wyrób czy wyszło inne?

Zupelnie inne :D. A to z racji wiekszej ilosci przypraw ;)
Tabbert Sportiv 395/ Opel Insignia Sport Tourer

2020- 7 nocy 700km
2019-46nocy 1577km
2018-39 nocek 3963 km

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 10860
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: RE: Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » środa, 27 lut 2019, 19:45

reflexes pisze:A dzisiaj robimy palcówkę
Dla tych co mają zbereźne myśli. Palcówka to kiełbasa suszona luźno upychana PALCEM we flaku.
Robię według tego przepisu.
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ ... palcowka-4
Oczywiście z małą modyfikacją. Dodałem jeszcze pół łyżeczki chilli. Zdecydowanie wolę jak surowizna jest mocno pikantna.
Mięsko pekluję a jutro pakuję do flaka. Zastanawiam się jeszcze czy lekko musnąć ją dymem w wędzarni.Obrazek

Awatar użytkownika
dankm
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 685
Rejestracja: czwartek, 23 cze 2016, 19:56
Lokalizacja: świętokrzyskie (Boksycka)

Re: RE: Re: RE: Re: Wyroby domowe.

Postautor: dankm » czwartek, 28 lut 2019, 18:54

reflexes pisze:
reflexes pisze:A dzisiaj robimy palcówkę
Dla tych co mają zbereźne myśli. Palcówka to kiełbasa suszona luźno upychana PALCEM we flaku.
Robię według tego przepisu.
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ ... palcowka-4
Oczywiście z małą modyfikacją. Dodałem jeszcze pół łyżeczki chilli. Zdecydowanie wolę jak surowizna jest mocno pikantna.
Mięsko pekluję a jutro pakuję do flaka. Zastanawiam się jeszcze czy lekko musnąć ją dymem w wędzarni.Obrazek
W zeszłym roku pracowałem z ukraińcami robili taką kiełbase ale jelito dużą obciętą strzykawką nabijali.Robili też podobne pieczone kiełbaski,zresztą robili dużo pysznych rzeczy "pomazuche,adziku,suszone ryby,wedzoną słonine."
Francuskie 120KM w ropie
Niemiecko-amerykańskie 115KM w ropie
Polsko-chińskie 3,5KM w benzynie :D
n126E
"E" tylko w dowodzie układ "D"
2018
1500km 38 nocy
2019
1800km 20 nocy

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 10860
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » czwartek, 28 lut 2019, 19:28

Kiełbaskę upchałem normalnie maszynką z lejkiem tylko trochę luźniej. Oczywiście nie byłbym sobą gdybym zrobił wszystko zgodnie z przepisem więc podzieliłem miecho na pół i do połowy dodałem włoskich orzechów (coś jak salami z orzechami [emoji3]). Na razie schnie i wietrzy się w piwnicy ale chodzi mi jeszcze po głowie żeby to lekko okopcić dymem.

Awatar użytkownika
dankm
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 685
Rejestracja: czwartek, 23 cze 2016, 19:56
Lokalizacja: świętokrzyskie (Boksycka)

Re: Wyroby domowe.

Postautor: dankm » czwartek, 28 lut 2019, 20:20

Aż ślinotoku dostałem musze i ja coś umęczyć.
Francuskie 120KM w ropie
Niemiecko-amerykańskie 115KM w ropie
Polsko-chińskie 3,5KM w benzynie :D
n126E
"E" tylko w dowodzie układ "D"
2018
1500km 38 nocy
2019
1800km 20 nocy

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 10860
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » środa, 6 mar 2019, 08:40

Schnie i powiem szczerze że zaczyna wyglądać zacnie [emoji3]Obrazek

Awatar użytkownika
z1c00
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 1258
Rejestracja: środa, 6 kwie 2016, 21:49
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: z1c00 » środa, 6 mar 2019, 08:50

reflexes pisze:Schnie i powiem szczerze że zaczyna wyglądać zacnie

U mnie też coś schnie, w sobotę degustacja. :D

20190302_221105.jpg
Tabbert Sportiv 395/ Opel Insignia Sport Tourer

2020- 7 nocy 700km
2019-46nocy 1577km
2018-39 nocek 3963 km


Wróć do „Na każdy temat”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 32 gości