Coś dla miłośników whisky
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
- robert
- Administrator
- Posty: 2976
- Rejestracja: poniedziałek, 24 maja 2010, 12:09
- Lokalizacja: Warszawa
Coś dla miłośników whisky
Witajcie
Dostałem dzisiaj whisky finiszowaną w beczkach po porto tj. Dewar's Portuguese Smooth
O tej i innych z serii finiszowanych można posłuchać poniżej:
https://www.youtube.com/watch?v=KLzAnbWU4vo
Dostałem dzisiaj whisky finiszowaną w beczkach po porto tj. Dewar's Portuguese Smooth
O tej i innych z serii finiszowanych można posłuchać poniżej:
https://www.youtube.com/watch?v=KLzAnbWU4vo
Re: Coś dla miłośników whisky
Ja tam prosty chłop jestem rowera się boję i miłośnikiem rudej na myszach nie jestem, ale ostatnio spijam tą i całkiem fajnie mi ona smakuje.
Jej twórca, a raczje właścicielem marki jest Conor McGregor czyli zawodnik MMA. Opinie użytkowników bardzo pochlebne. Aktualnie w Biedronce w świątecznej promocji za 69.99
Jej twórca, a raczje właścicielem marki jest Conor McGregor czyli zawodnik MMA. Opinie użytkowników bardzo pochlebne. Aktualnie w Biedronce w świątecznej promocji za 69.99
- mannt
- Fanklubowicz
- Posty: 1046
- Rejestracja: środa, 12 maja 2010, 18:48
- Lokalizacja: Kielce
- Kontaktowanie:
Re: Coś dla miłośników whisky
Cóż... ja lubię whisky ale z colą. Tak, wiem prawdziwy smakosz powie, że to profanacja. Niestety tylko w takiej postaci smakuje mi najbardziej ( a jaka? każda ). Ponoć zmienia się to z wiekiem i cola już nie jest potrzebna do szczęścia.
Re: Coś dla miłośników whisky
No to zdrówko
- mannt
- Fanklubowicz
- Posty: 1046
- Rejestracja: środa, 12 maja 2010, 18:48
- Lokalizacja: Kielce
- Kontaktowanie:
Re: Coś dla miłośników whisky
Na zdrowie! W moim przypadku picie whisky ma najmniej skutków ubocznych dnia następnego. Czyli nie boli tak głowa jak po innych trunkach.
Re: Coś dla miłośników whisky
Jak na moje to zależy od ilości, a nie od rodzaju, ale wiem, że sporo osob twierdzi podobnie jak ty. Niestety syndrom dnia następnego miałem po każdym alkoholu i zawsze dlatego że było go za dużo. W związku z tym, że kilka miesięcy temu bardzo mocno ograniczyłem spożycie wszelkich alkoholi to dzisiaj łep mnie traska po 2 szklaneczkach wczoraj wypitych.
- Miron EZD
- Fanklubowicz
- Posty: 2064
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 21:41
- Lokalizacja: Zduńska Wola
Re: Coś dla miłośników whisky
Najgorsze co wtedy się może przydarzyć to hałas przebiegającego po suficie pająka.
- robert
- Administrator
- Posty: 2976
- Rejestracja: poniedziałek, 24 maja 2010, 12:09
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Coś dla miłośników whisky
Dla zainteresowanych troszkę teorii...
Single malt, blended, pure itp
Polecam.
Miłego oglądania....
Single malt, blended, pure itp
Polecam.
Miłego oglądania....
- robert
- Administrator
- Posty: 2976
- Rejestracja: poniedziałek, 24 maja 2010, 12:09
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Coś dla miłośników whisky
Kontynuując wątek chciałbym Was zainteresować kolejną z serii Dewar's Smooth whisky finiszowaną w unikatowych, dębowych beczkach wyprodukowanych z dębu mizunara.
Tym razem Japanese Smooth
Sam dąb z których wykonywane są w/w beczki jest bardzo ciekawy. To bardzo interesujące drewno, choć niebywale trudne w przygotowaniu do produkcji beczek. Jak można wyczytać na tej stronie japoński dąb jest wyjątkowo trudnym do wykorzystania w produkcji beczek do starzenia whisky.
Ma on znacznie wyższą wilgotność niż inne rodzaje dębu, co znajduje nawet swoje odzwierciedlenie w jego nazwie: „Mizu-nara” można przetłumaczyć jako „dąb wodny”. To znacznie wydłuża fazę suszenia drewna, aby nadawał się on do produkcji beczek. Kolejnym wyzwaniem jest to, że dąb Mizunara nie ma prostego wzrostu i zazwyczaj rośnie poskręcany, co utrudnia stworzenie beczek z jego drewna. Dąb Mizunara potrzebuje ok. 200 lat wzrostu zanim będzie można wykorzystać go do produkcji beczek. Niektóre z większych destylarni mają dostęp do lasów, ale lokalne władze często zawieszają możliwość wycinki by pomóc lasom w odbudowie. Wreszcie, drewno Mizunara jest bardziej porowate niż inne rodzaje dębu, co sprawia, że beczki są podatne na przeciekanie. Japoński dąb ma również najniższe stężenie garbników i tanin z dostępnych do produkcji beczek rodzajów dębów, co zmniejsza prawdopodobieństwo zbyt dużego wpływu drewna na smak destylatu.
Pomimo wszystkich tych wyzwań, dąb Mizunara oddaje whisky ciekawy i charakterystyczny smak, który sprawia, że beczki z niego wykonane są jednymi z najdroższych i najbardziej pożądanych na rynku.
Whisky starzone w dębie Mizunara
Beczka z japońskiego dębu nadaje whisky wyrazisty, słodki i korzenny smak, w którym wyczuwalne są nuty drzewa sandałowego, kokosa i wanilii, a także japońskiego kadzidła Kara.
Dąb Mizunara oferuje złożoną gamę aromatów o słodko-pikantnym profilu smakowym, nieporównywalną z innymi gatunkami dębu. Na wczesnych etapach dojrzewania smak dębu jest bardzo intensywny, a przy dłuższym maturowaniu otwiera zupełnie nową paletę delikatniejszych aromatów.
Dziś dąb Mizunara jest niezwykle ceniony i postrzegany jako luksusowy, jeden z najrzadszych i najdroższych gatunków dębu na świecie. Jednym z największych promotorów japońskiego dębu jest koncern Suntory, używający go do najbardziej luksusowych wydań whisky blended i single malt. Suntory produkuje jedynie ok. 150-200 beczek z dębu Mizunara rocznie, a beczki z japońskiego dębu są bardzo trudne do nabycia nawet w Japonii. Dlatego też producenci whisky zazwyczaj używają beczek Mizunara jedynie do finiszowania swoich limitowanych, ekskluzywnych butelek.
Nie ukrywam, że bardzo interesuje mnie jej smak....
Tym razem Japanese Smooth
Sam dąb z których wykonywane są w/w beczki jest bardzo ciekawy. To bardzo interesujące drewno, choć niebywale trudne w przygotowaniu do produkcji beczek. Jak można wyczytać na tej stronie japoński dąb jest wyjątkowo trudnym do wykorzystania w produkcji beczek do starzenia whisky.
Ma on znacznie wyższą wilgotność niż inne rodzaje dębu, co znajduje nawet swoje odzwierciedlenie w jego nazwie: „Mizu-nara” można przetłumaczyć jako „dąb wodny”. To znacznie wydłuża fazę suszenia drewna, aby nadawał się on do produkcji beczek. Kolejnym wyzwaniem jest to, że dąb Mizunara nie ma prostego wzrostu i zazwyczaj rośnie poskręcany, co utrudnia stworzenie beczek z jego drewna. Dąb Mizunara potrzebuje ok. 200 lat wzrostu zanim będzie można wykorzystać go do produkcji beczek. Niektóre z większych destylarni mają dostęp do lasów, ale lokalne władze często zawieszają możliwość wycinki by pomóc lasom w odbudowie. Wreszcie, drewno Mizunara jest bardziej porowate niż inne rodzaje dębu, co sprawia, że beczki są podatne na przeciekanie. Japoński dąb ma również najniższe stężenie garbników i tanin z dostępnych do produkcji beczek rodzajów dębów, co zmniejsza prawdopodobieństwo zbyt dużego wpływu drewna na smak destylatu.
Pomimo wszystkich tych wyzwań, dąb Mizunara oddaje whisky ciekawy i charakterystyczny smak, który sprawia, że beczki z niego wykonane są jednymi z najdroższych i najbardziej pożądanych na rynku.
Whisky starzone w dębie Mizunara
Beczka z japońskiego dębu nadaje whisky wyrazisty, słodki i korzenny smak, w którym wyczuwalne są nuty drzewa sandałowego, kokosa i wanilii, a także japońskiego kadzidła Kara.
Dąb Mizunara oferuje złożoną gamę aromatów o słodko-pikantnym profilu smakowym, nieporównywalną z innymi gatunkami dębu. Na wczesnych etapach dojrzewania smak dębu jest bardzo intensywny, a przy dłuższym maturowaniu otwiera zupełnie nową paletę delikatniejszych aromatów.
Dziś dąb Mizunara jest niezwykle ceniony i postrzegany jako luksusowy, jeden z najrzadszych i najdroższych gatunków dębu na świecie. Jednym z największych promotorów japońskiego dębu jest koncern Suntory, używający go do najbardziej luksusowych wydań whisky blended i single malt. Suntory produkuje jedynie ok. 150-200 beczek z dębu Mizunara rocznie, a beczki z japońskiego dębu są bardzo trudne do nabycia nawet w Japonii. Dlatego też producenci whisky zazwyczaj używają beczek Mizunara jedynie do finiszowania swoich limitowanych, ekskluzywnych butelek.
Nie ukrywam, że bardzo interesuje mnie jej smak....
Re: Coś dla miłośników whisky
mannt pisze:Cóż.. ja lubię whisky ale z colą. tak, wiem prawdziwy smakosz powie, że to profanacja.
Nie Marcinie, to nie profanacja. Ja też wolę z jakimś mixerem. Ostatnio bardzo zasmakowała mi whisky bądź whiskey z sokiem pomarańczowym. Tak samo wprost rozsmakowałem się w whisky z colą i plasterkiem cytryny. Obowiązkowo z lodem. Zresztą, przywołany przez Roberta Tomasz Miler jasno mówi, że miksery to nic złego.
OCZY Team
Nie dla nas "All inclusive". Wolimy "nonexclusive".
kilometry/nocki w n126e
12311/93
Nie dla nas "All inclusive". Wolimy "nonexclusive".
kilometry/nocki w n126e
12311/93
Re: Coś dla miłośników whisky
Każdy spożywa jak lubi i nikt nikogo nie będzie tu nawracał. Ja powiem tylko tyle, że jak piję jakieś Johny Walkery, Grant's czy inne Balantinesy to bez odrobiny coli nie przechodzi . Nie jestem koneserem rudej na myszach i zawsze myślałem że tylko z cola ale tu i ówdzie posmakowałem i wychodzi na to, że jest parę fajnych whysky, które świetnie się pije z kostką lodu, ewentualnie odrobina gazowanej wody i mówię tu o specyfikach w granicach 70-100 za 0,7l. Mojego faworyta już pokazałem.
Re: Coś dla miłośników whisky
Zgadza się.reflexes pisze:Każdy spożywa jak lubi i nikt nikogo nie będzie tu nawracał.
Muszę spróbować, bo nie znam.reflexes pisze:Mojego faworyta już pokazałem.
OCZY Team
Nie dla nas "All inclusive". Wolimy "nonexclusive".
kilometry/nocki w n126e
12311/93
Nie dla nas "All inclusive". Wolimy "nonexclusive".
kilometry/nocki w n126e
12311/93
- __ArroW__
- Fanklubowicz
- Posty: 1496
- Rejestracja: wtorek, 19 lip 2016, 19:48
- Lokalizacja: Stary Toruń CTR
Re: Coś dla miłośników whisky
Temat rumu można podrzucić pod ten temat
Moi faworyci to Captain Morgan Spiced Gold oraz Havana 7
Również jestem zwolennikiem psucia alkoholu colą i lodem
Moi faworyci to Captain Morgan Spiced Gold oraz Havana 7
Również jestem zwolennikiem psucia alkoholu colą i lodem
N126E + Volvo V50 2.0 136PS 2007r.
Remont zapiekanki - MaNdArYnA
2019 - 1311 km - 8 nocy
2017 - 530 km - 4 noce w Taborach - 2 noce w Pałacach
Remont zapiekanki - MaNdArYnA
2019 - 1311 km - 8 nocy
2017 - 530 km - 4 noce w Taborach - 2 noce w Pałacach
-
- Fanklubowicz
- Posty: 337
- Rejestracja: czwartek, 1 kwie 2021, 10:33
- Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Re: Coś dla miłośników whisky
Ja tez lubie whisky z lodem i coca-colą... ale lubie też szampana z sokiem pomarańczowym i Metaxe ze Spritem. Polecam.
---------------------------------------
N126e 1986r.
T4 Atlantis 1999r.
W210 1998r.
Passat B5 2004r
Passat B4 1994r.
Ogar 205 1988r. (dwubiegowy)
N126e 1986r.
T4 Atlantis 1999r.
W210 1998r.
Passat B5 2004r
Passat B4 1994r.
Ogar 205 1988r. (dwubiegowy)
- robert
- Administrator
- Posty: 2976
- Rejestracja: poniedziałek, 24 maja 2010, 12:09
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Coś dla miłośników whisky
Walentynki i po Walentynkach.
A prezent od Małżonki pozostał - to po lewej, nie lampka .
W weekend degustacja...
A prezent od Małżonki pozostał - to po lewej, nie lampka .
W weekend degustacja...
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości